čtvrtek 26. února 2015

Přichází sem jaro!

                 Dneska jsem se viděla naposledy s Ayakou. Teda doufám, že to nebylo úplně naposledy. Šla jsem se s ní rozloučit k ní domů. Balila a uklízela svůj pokoj, všechen svůj nábytek už prodala. Zítra se stěhuje a jede na poslední výlet tady v Evropě- do Holandska a do Belgie. Pak odlétá do Japonska.

Nerady jsme se loučily. I když Ayaka říkala, že se už hodně těší domů. Abych přišla na jiné myšlenky a zbavila se aspoň trochu té melancholie, zašla jsem se podívat do Nordparku, který leží hned za kampusem. Nikdy jsem v něm ještě nebyla. Chodí do něj asi především studenti, kteří bydlí na kampusu. Hned mě překvapily náhrobní desky a hroby. Nejspíš to byl původně hřbitov. Všechny náhrobky byly v azbuce. Škoda, teď by se hodilo ji umět aspoň přelouskat. A tak jsem si jen v duchu představovala, kdo v těch hrobech odpočívá. Překvapilo mě, že tam byli i lidé, kteří zemřeli v roce 1964 apod. . Až teď jsem si našla na internetu, že tu leží hlavně sovětští vojáci, kteří padli ve 2. světové válce. Pohřbívalo se tu ale až do roku 1966.
Park mi připomíná hodně Lužánky. Jsou tu podobné stromy, stejná rovinka.. jen ty hroby v Lužánkách nenajdete.
Dneska bylo tak krásně, nebe bez mráčků a tak teplo, že jsem si dala bundu kolem pasu.
Přivítala mě hejna sněženek a modrých květin. Ty modré květiny neznám, ale je to něco jiného než ona "Blaustern", která je prý pro tento park typická. Kdo ví... Mně udělaly květinky radost, i když mám nemalé obavy, jestli ještě aspoň u nás v ČR bude sníh na lyžování.
Vzpomínám si, že podobný článek jsem psala v Umeå někdy v dubnu. S naději, že se i na sever dostane někdy jaro. A vidíte, tady v Magdeburgu ho máme už na konci února. :-)
Užijte si fotky!
















2 komentáře:

  1. Krásný fotky!! Už se taky těším na jaro...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ani, už i u nás na Vysočině a v Brně jsem viděla první sněženky. Jen teď tu máme zataženo a prší... Ty modré kytičky, které máš na fotkách, jsou nejspíš naše krokusy :-)

    OdpovědětVymazat