čtvrtek 12. února 2015

xxx

Zdravím z černočerného Magdeburgu, celý den tu nebylo vidět ani na krok, Schmetterlingshaus jsem skoro ze svého pokoje neviděla a katedrála při pohledu z mostu jako by ani neexistovala. Je tu nevlídno a nejen tady v Magdeburgu, ale i ve mně. Jediná věc, která mi teď "zpestřuje" zdejší život, je seminárka. Né že by mě to úplně nebavilo, občas je to napínavé a v oné knize, o které píši, bych dokázala listovat měsíce. Hlavou  mi vždycky víří tisíce myšlenek a je docela oříšek je poskládat všechny na papír, tak aby na sebe navazovaly. Je těžké na žádnou nezapomenout. Problém je, že je mi tu celé dny smutno. Bohužel to na mě strašně dolehlo a nevím, jak se té odporné nemoci zbavit. Všichni říkáte, jak je to skvělý být na Erasmu v zemi, která je blízko ČR, ale já to vidím naopak. Sice si můžu zajet občas domů na návštěvu, sice mě tu může někdo snadněji navštívit, než kdybych byla na druhém konci světa, ale to, když se pak vrátíte do starých kolejí, když vám návštěva odjede, nebo když se sem vrátíte z Česka, je ještě horší šok. Aspoň to tak vnímám, když to porovnám se svým pobytem ve Švédsku, kde jsem tak nějak věděla, že je nemožné zajet si jen tak do ČR a návštěvy se taky kromě jedné malé výjimky nekonaly. Je to jako kdyby na vás vylil někdo kbelík studené vody přijet zpátky do ticha. Chybí mi tu lidi a povídání s lidmi. Známí lidi. Jasně, byla jsem se podívat v knihovně, ale ta je přecpaná, že jsem za celou hodinu nemohla najít volnou židli. A tak raději volím variantu pracovat u sebe. Chodím sice na plavání, tancování a žonglování, ale i to jsou individuální sporty a většinu času se mlčí. Chybí mi tu, že tu nemůžu nikomu říct dobré ráno a dobrou noc. Nemůžu si popovídat s nikým na začátku dne, co se nám zdálo hezkého, nebo děsného, jak to děláme občas s dědou. Chybí mi tu společné obědy, nebo večeře, chybí mi tu objetí a chybí mi tu zvířata! Kromě jednoho zajaca, kterého jsem už dvakrát potkala u vchodu školy vždycky ve 21.30 v úterý, tu není ani jedno zvíře. Kočka žádná. Ani psy jsem tu moc neviděla. Ano, jsou tu motýli a ještěrky v motýlhausu, ale to jsou tak malá zvířátka, že se nedají a ani vlastně nesmí chytit do ruky. A tak občas hraju na kytáru, občas poslouchám písničky a těším se na večerní skajp jak na denní drogu. Nezbývá než doufat, že mi sem přijedou obě dvě návštěvy a že se na začátku března podívám opět domů.



6 komentářů:

  1. To je mi líto, že je Ti smutno...na člověka to někdy padne, je to normální. Zvlášť když skončila škola a musíš psát doma seminárku. A máš možná pravdu, že tím, že jsi blíž ČR, to je vlastně i horší. I když já jsem zase mívala v Norsku zlý sny, že jsem najednou bylo doma a bylo mi to hrozně líto a chtěla jsem zpět. Ale je pravda, že jsem tam měla štěstí na lidi. Tak doufám, že se Ti brzo naskytne nějaká příležitost k popovídání!

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, nesmutni. Dáme skype :) A to už tam další Erasmáky nemáš, se kterými by ses sešla? A nemáte třeba taky v menze vyhrazený stůl jednotlivcům, kteří si mohou sesednout a poklábosit? A co takhle srazy Couchsurfingu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srazy s couchsurfingem jsou tak jednou za dva měsíce. Vyhrazený stůl jednotlivcům tu nemáme, ale kdybychom ho měli, klidně bych do menzy zašla. Pár Erasmáků tu ještě je, tak uvidím. Skajp je teď ale jediná jistota.

      Vymazat
  3. Aničko, ty jsi ale opravdu hodně smutná, úplně to čiší z tvého článku. A nemůžeš si se svými milými povídat aspoň na Skype? Já vím, že to není ono a objetí taky není možné, ale aspoň něco. Kdo si počká, ten se dočká. Tak vydrž, co ti zbývá. Aspoň že nemáš hlas a není ti zima. To by bylo horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, jsem strašně vděčná za to, že existuje skajp. :)

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko, věřím, že Ti určitě ještě někdo přijede zpestřit posledních pár týdnů v Německu. Mně se tam s Tebou moc líbilo a jsi výborná hostitelka :-)

    OdpovědětVymazat